1.

9.4

2.

9.3

3.

9.1

4.

8.8

5.

8.6

De 8 beste platformen voor het verkopen van online cursussen en trainingen

platformen verkopen cursussen

Online cursussen en trainingen hebben de afgelopen jaren een explosieve groei doorgemaakt, en het belang ervan is duidelijker dan ooit. In een wereld die steeds digitaler wordt, bieden deze educatieve mogelijkheden een toegankelijke en flexibele manier om nieuwe vaardigheden te verwerven, kennis te vergaren en carrièrekansen te vergroten. Of je nu een ondernemer bent die je expertise wilt delen, een docent die een breder publiek wil bereiken, of gewoon iemand die gepassioneerd is om anderen te onderwijzen, er zijn talloze kansen om online cursussen en trainingen aan te bieden.

Het doel van dit artikel is om inzicht te bieden in de beste platformen die beschikbaar zijn voor het verkopen van online cursussen en trainingen. Met zo’n overvloed aan opties is het cruciaal om te begrijpen welke platforms het meest geschikt zijn voor jouw specifieke behoeften. We zullen acht vooraanstaande platformen verkennen, hun sterke punten en zwakke punten bespreken en criteria presenteren om je te helpen de juiste keuze te maken. Of je nu op zoek bent naar gebruiksvriendelijkheid, aanpassingsmogelijkheden, marketingondersteuning of andere functies, dit artikel zal je begeleiden bij het vinden van het perfecte platform om je online cursussen en trainingen succesvol te lanceren.

Criteria voor het kiezen van een platform

Bij het selecteren van het juiste platform voor het verkopen van online cursussen en trainingen zijn er verschillende cruciale factoren om te overwegen. Allereerst is de gebruiksvriendelijkheid van het platform van groot belang. Je wilt een platform dat intuïtief is en gemakkelijk te navigeren, zowel voor jou als de cursisten.

Daarnaast moet je rekening houden met de aanpassingsmogelijkheden. Een platform dat je in staat stelt om je cursussen en trainingsmateriaal naar eigen wens vorm te geven, kan een groot voordeel zijn.

Marketingondersteuning is een andere essentiële overweging. Sommige platformen bieden ingebouwde marketingtools, zoals e-mailmarketing en promotie-opties, om je te helpen je cursussen te promoten en meer studenten aan te trekken.

Ook de financiële aspecten zijn van belang. Je moet de prijsstructuur van het platform begrijpen, inclusief eventuele transactiekosten en abonnementskosten. Het is essentieel om te weten hoeveel je uiteindelijk zult verdienen na aftrek van deze kosten.

Verder is klantenondersteuning van groot belang. Je wilt toegang hebben tot effectieve klantenondersteuning voor het geval je technische problemen of vragen hebt.

Tot slot is het nuttig om te kijken naar de rapportage- en analysefuncties van het platform. Het kunnen bijhouden van de prestaties van je cursussen en het begrijpen van het gedrag van je studenten kan je helpen om je aanbod te verbeteren en te optimaliseren.

Door deze criteria zorgvuldig te overwegen, kun je het platform vinden dat het beste aansluit bij jouw behoeften en doelstellingen bij het verkopen van online cursussen en trainingen.

Udemy

Udemy is een zeer bekend en populair online platform voor het aanbieden en volgen van cursussen en trainingen. Het platform heeft een uitgebreide bibliotheek met cursussen over een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie en zakelijke vaardigheden tot kunst en lifestyle-onderwerpen. 

Een van de voordelen van Udemy is de toegankelijkheid. Het is eenvoudig voor instructeurs om cursussen te maken en te publiceren, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor diegenen die snel van start willen gaan. Bovendien biedt Udemy marketingondersteuning en een bestaande gebruikersbasis, wat kan helpen bij het aantrekken van studenten.

Aan de andere kant heeft Udemy ook enkele nadelen. Het platform staat bekend om zijn prijsbeleid, waarbij cursussen vaak tegen sterk gereduceerde prijzen worden aangeboden tijdens promotieperiodes, wat de potentiële inkomsten voor instructeurs kan verminderen. Bovendien behoudt Udemy een groot deel van de inkomsten van instructeurs, wat sommigen als nadelig kunnen ervaren.

Daarnaast hebben instructeurs beperkte controle over de branding en het ontwerp van hun cursussen op Udemy, wat kan leiden tot minder merkherkenning en aanpassingsmogelijkheden.

Kortom, Udemy is een populaire keuze voor het aanbieden van online cursussen vanwege zijn toegankelijkheid en bestaande gebruikersbasis, maar het is belangrijk om de prijsstructuur en beperkte controle over cursussen in overweging te nemen bij het beslissen of Udemy het juiste platform is voor jouw specifieke behoeften en doelstellingen.

Teachable

Teachable is een platform dat bekend staat om zijn gebruiksvriendelijkheid en eenvoudige setup. Het stelt instructeurs in staat om snel en gemakkelijk online cursussen te creëren en te lanceren, zelfs zonder veel technische kennis. Dit maakt het aantrekkelijk voor zowel beginners als ervaren cursusmakers.

Een van de grote voordelen van Teachable is de mate van controle die instructeurs hebben over hun cursusmateriaal en branding. Je kunt de look en feel van je cursuspagina volledig aanpassen en je eigen domeinnaam gebruiken, wat bijdraagt aan een professionele uitstraling.

Daarnaast biedt Teachable uitgebreide marketingtools, waaronder de mogelijkheid om kortingsbonnen en lidmaatschapsprogramma’s te maken. Dit kan helpen bij het aantrekken en behouden van studenten.

Een mogelijke keerzijde van Teachable is het prijsmodel. Het platform brengt transactiekosten in rekening bovenop het maandelijkse abonnementstarief, wat de kosten kan verhogen, vooral als je veel verkoopt. Bovendien hebben sommige gebruikers opgemerkt dat de rapportagetools beperkt kunnen zijn in vergelijking met andere platforms.

Over het algemeen is Teachable een aantrekkelijke optie voor instructeurs die op zoek zijn naar gebruiksvriendelijkheid, controle over branding en geavanceerde marketingmogelijkheden. Het is belangrijk om het prijsmodel en eventuele beperkingen in rapportage in overweging te nemen bij het beslissen of Teachable geschikt is voor jouw specifieke behoeften en doelen bij het verkopen van online cursussen en trainingen.

Thinkific

Thinkific is een platform dat zich richt op onafhankelijke instructeurs en kleine bedrijven die online cursussen willen aanbieden. Het platform staat bekend om zijn flexibiliteit en aanpasbaarheid, waardoor instructeurs volledige controle hebben over hun cursusinhoud en merk.

Een van de belangrijkste voordelen van Thinkific is de mogelijkheid om aangepaste cursuswebsites te maken. Hierdoor kunnen instructeurs hun branding nauwkeurig afstemmen en een naadloze leerervaring bieden aan hun studenten. Thinkific biedt ook uitgebreide marketingtools, waaronder e-mailmarketing, lidmaatschapsmogelijkheden en geavanceerde prijsstellingsopties.

Een ander pluspunt van Thinkific is het transparante prijsmodel. Instructeurs betalen een vast maandelijks bedrag zonder transactiekosten, wat de voorspelbaarheid van de kosten ten goede komt, vooral als je veel cursussen verkoopt.

Aan de negatieve kant kan Thinkific voor sommigen een steilere leercurve hebben dan sommige andere platforms, vooral als het gaat om het opzetten van geavanceerde functies. Daarnaast kan de rapportage en analyse beperkt zijn in vergelijking met gespecialiseerde rapportagetools.

Over het algemeen is Thinkific een aantrekkelijke optie voor instructeurs die streven naar volledige controle over hun cursus websites en die waarde hechten aan flexibiliteit in branding en marketing. Het transparante prijsmodel kan ook aantrekkelijk zijn voor diegenen die de kosten in de hand willen houden. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de mogelijke leercurve en rapportage beperkingen bij het overwegen van Thinkific als jouw platform voor online cursussen.

Kajabi

Kajabi is een alles-in-één platform dat online ondernemers en instructeurs een uitgebreid ecosysteem biedt voor het creëren, beheren en verkopen van online cursussen en digitale producten. Het platform is populair vanwege zijn geïntegreerde aanpak, waardoor gebruikers zich kunnen concentreren op het bouwen van hun merk en het leveren van waardevolle inhoud zonder zich zorgen te maken over technische details.

Een van de belangrijkste voordelen van Kajabi is de veelzijdigheid. Het platform biedt niet alleen tools voor het maken van cursussen, maar ook voor het hosten van websites, het beheren van e-mailmarketingcampagnes, het verwerken van betalingen en het analyseren van gegevens. Dit alles-in-één aspect kan aantrekkelijk zijn voor ondernemers die op zoek zijn naar efficiëntie en minder gedoe.

Kajabi biedt ook krachtige marketingautomatisering en segmentatiemogelijkheden, waardoor instructeurs in staat zijn om gerichte marketingcampagnes te voeren en hun publiek te betrekken op een gepersonaliseerde manier.

Aan de negatieve kant kan Kajabi duurder zijn dan sommige andere platforms, vooral voor beginners. Het prijskaartje kan een belemmering vormen voor kleine instructeurs met een beperkt budget. Bovendien kan het overweldigend zijn vanwege de vele functies, vooral als je alleen op zoek bent naar een eenvoudig platform voor het hosten van cursussen.

Samengevat is Kajabi een krachtig alles-in-één platform voor online ondernemers en instructeurs die een geïntegreerde oplossing zoeken voor het creëren en beheren van online cursussen en digitale producten. De veelzijdigheid en geavanceerde marketingmogelijkheden kunnen waardevol zijn, maar het prijsniveau en de complexiteit moeten zorgvuldig worden overwogen bij het kiezen van Kajabi als jouw platform.

LearnWorlds

LearnWorlds is een platform dat zich onderscheidt door zijn focus op interactieve cursussen en e-learningervaringen. Het biedt instructeurs een uitgebreide suite van tools om boeiende en meeslepende online cursussen te ontwikkelen.

Een van de belangrijkste voordelen van LearnWorlds is de nadruk op interactie. Het platform biedt functies zoals quizzen, discussieforums, sociale feeds en peer-beoordelingen om studenten te betrekken en hun leerervaring te vergroten. Dit kan resulteren in hogere betrokkenheid en retentie van studenten.

Daarnaast heeft LearnWorlds sterke brandingmogelijkheden, waardoor instructeurs hun cursusomgeving kunnen aanpassen om hun merkidentiteit weer te geven. Dit draagt bij aan een professionele uitstraling.

Een ander pluspunt van LearnWorlds is de ondersteuning voor de verkoop van lidmaatschappen en abonnementen, waardoor instructeurs een stabiele inkomstenstroom kunnen opbouwen.

Aan de negatieve kant kan LearnWorlds als prijzig worden beschouwd, vooral voor kleine instructeurs met beperkte financiële middelen. Bovendien kan de leercurve voor beginners enigszins steil zijn vanwege de uitgebreide set functies.

In het kort biedt LearnWorlds een platform dat is afgestemd op interactieve cursussen en rijke leerervaringen. Het is ideaal voor instructeurs die streven naar betrokkenheid van studenten en die waarde hechten aan merk aanpassing. Niettemin moeten de kosten en de leercurve zorgvuldig worden overwogen bij het kiezen van LearnWorlds als jouw platform voor online cursussen en trainingen.

Podia

Podia is een platform dat veelzijdige functionaliteit biedt voor instructeurs en ondernemers die online cursussen, digitale producten en lidmaatschapsprogramma’s willen aanbieden. Het onderscheidt zich door zijn gebruiksgemak en uitgebreide mogelijkheden.

Een van de belangrijkste voordelen van Podia is de alles-in-één benadering. Het stelt gebruikers in staat om niet alleen cursussen te creëren, maar ook digitale downloads te verkopen en lidmaatschapscommunities te hosten, alles op één platform. Dit kan handig zijn voor diegenen die meerdere digitale producten of diensten aanbieden.

Podia biedt ook uitgebreide marketinghulpmiddelen, waaronder e-mailmarketing, landingspagina’s en geavanceerde prijsstellingsopties. Dit kan instructeurs helpen bij het aantrekken en betrokken houden van hun publiek.

Een ander positief aspect is het duidelijke prijsmodel van Podia, zonder transactiekosten en onbeperkte opslagruimte. Dit maakt het voorspelbaar en kostenefficiënt voor zowel beginners als ervaren instructeurs.

Aan de negatieve kant kan Podia voor sommigen beperkt lijken in vergelijking met gespecialiseerde platformen. Geavanceerde functies zoals uitgebreide rapportage en analyses kunnen ontbreken in vergelijking met specifieke rapportagetools.

Thinkific

LearnDash is een Learning Management System (LMS) dat speciaal is ontworpen voor gebruikers van het WordPress-platform. Dit betekent dat het naadloos integreert met WordPress-websites, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor diegenen die al vertrouwd zijn met het WordPress-ecosysteem.

Een van de belangrijkste voordelen van LearnDash is de diepgaande integratie met WordPress. Het biedt instructeurs volledige controle over de presentatie van hun cursussen binnen hun WordPress-site, en dit kan handig zijn voor diegenen die hun merkidentiteit willen behouden.

LearnDash is ook bekend om zijn uitgebreide functionaliteit voor het maken van cursussen. Het biedt functies zoals quizzen, certificaten, leerpunten en geavanceerde toewijzingsmogelijkheden, waardoor instructeurs complexe leerervaringen kunnen creëren.

Een mogelijke keerzijde van LearnDash is dat het een WordPress-website vereist, wat betekent dat gebruikers vertrouwd moeten zijn met WordPress om het platform volledig te benutten. Daarnaast kan de leercurve voor beginners enigszins steil zijn, vooral als ze nieuw zijn met WordPress.

Samengevat is LearnDash een krachtige keuze voor diegenen die al met WordPress werken en geavanceerde functies voor het maken van cursussen willen. Het biedt diepgaande integratie en uitgebreide cursus functionaliteit. Toch moeten potentiële gebruikers de WordPress-vereiste en de leercurve overwegen bij het evalueren of LearnDash geschikt is voor hun online cursussen en trainingen.

LMS-software (Learning Management System)

Learning Management System (LMS) software is een krachtige tool die wordt ingezet voor zakelijke trainingen en opleidingsprogramma’s. Het wordt gebruikt om efficiënt en effectief leerinhoud te beheren, te leveren en bij te houden. LMS-software is niet beperkt tot enkel bedrijfsomgevingen; scholen, universiteiten en andere educatieve instellingen gebruiken het ook om leerprocessen te stroomlijnen.

Voor zakelijke trainingen biedt LMS-software een gestructureerde aanpak om werknemers te onderwijzen en te ontwikkelen. Het stelt bedrijven in staat om cursussen te maken, toegang te bieden tot trainingsmateriaal, de voortgang van medewerkers te volgen en certificeringen te beheren. Bovendien maakt LMS-software leren op afstand mogelijk, wat vooral nuttig is in een tijd waarin remote werk steeds meer voorkomt.

Er zijn verschillende aanbevolen LMS-software-opties beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en prijsmodellen. Enkele populaire keuzes zijn:

Moodle: Een open-source LMS die zeer aanpasbaar is en uitgebreide functionaliteit biedt.

Canvas: Een cloudgebaseerd LMS dat bekend staat om zijn gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit.

Adobe Captivate Prime: Een LMS van Adobe dat krachtige rapportage- en analysefuncties biedt.

TalentLMS: Een gebruiksvriendelijk LMS dat zich richt op snelle implementatie en schaalbaarheid.

Blackboard Learn: Een gevestigde naam in de LMS-industrie met robuuste functies voor educatieve instellingen en bedrijven.

Het selecteren van de juiste LMS-software hangt af van de specifieke behoeften van een organisatie, zoals het aantal gebruikers, budget en gewenste functies. Het is essentieel om grondig onderzoek te doen en verschillende opties te overwegen voordat je de beste keuze maakt voor zakelijke trainingen.

Conclusie

In deze analyse van verschillende platforms voor het verkopen van online cursussen en trainingen hebben we een breed scala aan opties besproken, elk met zijn eigen unieke kenmerken en voordelen.

Udemy is populair vanwege zijn brede gebruikersbasis, maar kan beperkingen hebben wat betreft prijsbeleid en controle over cursusmateriaal. Teachable valt op door zijn gebruiksvriendelijkheid en aanpassingsmogelijkheden, maar kan kosten met zich meebrengen. Thinkific biedt flexibiliteit en controle, maar kan een steilere leercurve hebben. Kajabi integreert alles in één platform, maar kan prijzig zijn. LearnWorlds richt zich op interactieve cursussen en betrokkenheid, maar kan beperkt zijn in vergelijking met gespecialiseerde platforms. Podia biedt veelzijdigheid en marketingmogelijkheden, maar de complexiteit kan een nadeel zijn. LearnDash integreert naadloos met WordPress en biedt geavanceerde cursusfunctionaliteit, maar vereist vertrouwdheid met WordPress.

Aanbevelingen variëren sterk afhankelijk van jouw specifieke behoeften en doelen. Als je snel van start wilt gaan met een breed publiek, kan Udemy een optie zijn. Voor totale controle over branding en cursusmateriaal is Teachable aantrekkelijk. Thinkific is geschikt voor diegenen die een flexibel platform zoeken. Als je behoefte hebt aan een alles-in-één oplossing, kan Kajabi aantrekkelijk zijn. LearnWorlds is ideaal voor interactieve cursussen. Podia is geschikt voor gebruikers die meerdere digitale producten en diensten willen aanbieden. Voor WordPress-gebruikers met geavanceerde behoeften is LearnDash een goede keuze.

Het is cruciaal om je doelstellingen, budget en technische vaardigheden zorgvuldig te overwegen bij het selecteren van het juiste platform voor het verkopen van online cursussen en trainingen. Elke optie heeft zijn eigen sterke punten en beperkingen, dus kies degene die het beste past bij jouw unieke behoeften.

Gerelateerde blogs